Despre auditul energetic

Audit energetic : este procedeul prin care se identifica principalele trasaturi termotehnice ale unei cladiri precum si ale instalatiilor acesteia. Dupa efectuarea analizei termice a cladirii, in cadrul auditului energetic se analizeaza rezultatele obtinute si se gasesc solutii eficiente atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere financiar pentru a reabilita si moderniza constructia si instalatiile aferente ei pentru o mai buna eficacitate termica.

Aceste solutii, precum si o serie de alte recomandari privind alegerea celei mai bune optiuni vor fi prezentate intr-un raport de audit energetic, care reprezinta elementul cheie al intregului proces de auditare.

Pe scurt, un astfel de raport cuprinde:

  • Modalitatea prin care s-a efectuat auditul;
  • Principalele caracteristici energetice ale cladirii auditate;
  • Propuneri de solutii de modernizare a cladirii si instalatiilor sale;
  • Concluzii si aprecieri in ceea ce priveste cele mai eficiente masuri din punct de vedere financiar.

In ceea ce priveste prezentarea raportului, aceasta este adaptata mereu in functie de beneficiar, intrucat acestuia din urma ii apartine decizia finala in legatura cu modernizarea energetica a cladirii. Cu toate acestea, exista cateva constante in ceea ce priveste prezentarea raportului de audit energetic: oricare ar fi beneficiarul sau, acesta trebuie sa fie formulat clar si usor de interpretat.

Certificat energetic – Obligativitatea in contextul legislativ

Inca de la inceputul anului 2010 a intrat in vigoare actul normativ conform caruia Certificatul energetic (sau certificatul de performanta termica) este obligatoriu atunci cand se vinde sau se inchiriaza o cladire. Aceasta lege este justificabila prin faptul ca, dintre cele peste 8 milioane de locuinte din Romania, doar pentru 10% se cunoaste performanta consumului de energie.

Certificatul energetic este un document de natura tehnica, avand un caracter informativ referitor la performanta energetica a unei cladiri. Acest certificat poate fi intocmit doar de catre un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Aceste prevederi sunt de natura sa ajute cumparatorul de locuinte sa estimeze costurile pe care noua achizitie le va impune din punct de vedere termic. Astfel, dintr-un certificat energetic se pot desprinde urmatoarele informatii: cat consuma cladirea anual pentru incalzire, apa calda si iluminat; in functie de performanta la aceste capitole, cladirea va fi incadrata intr-o categorie de consum de la A la G, unde clasa A inseamna ca respectiva cladire are un consum mai mic de 125 kWh/mp/an, in timp ce clasa G este caracteristica unei cladiri cu un consum de peste 820 kWh/mp/an. Cu alte cuvinte, in clasa A se incadreaza cladirile cu o performanta energetica ridicata, in timp ce in clasa G – cladirile cu o eficienta energetica scazuta.
Auditor energetic

Auditorul energetic este o persoana fizica atestata sa inspecteze si evalueze eficienta raspandirii energiei intr-un imobil. In acest scop, un auditor energetic masoara consumul de energie, urmareste pierderile de caldura si verifica operatiunile si eficienta incalzirii, a ventilatiei si a sistemelor de aer conditionat.

Auditorul energetic trebuie sa fie autorizat de ministerul dezvoltarii regionale si locuintei pentru ca certificatul energetic emis de el sa fie valid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *